Dakdekker over de voordelen van een groen dak

Daken zijn een essentieel onderdeel van ieder gebouw omdat ze ons beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden. Onder andere bescherming tegen de zon. Tegen de kou wordt tevens beschermd door de warmte in het gebouw te houden. In Nederland nog veel belangrijker is de bescherming die het dak biedt tegen de regen. Om een dak waterdicht te maken kunnen verschillende soorten dakbedekking worden gebruikt. Op schuine daken van huizen wordt meestal voor dakpannen gekozen als dakbedekking. Voor platte daken zijn er meer keuzes die gemaakt kunnen worden. In veel gevallen kiezen mensen voor bitumen of EPDM. De laatste tijd merkt de dakdekker echter op dat steeds meer mensen de keuze maken voor een groen dak.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is niet perse een soort dakbedekking voor platte daken. Het is namelijk een dak waar een dakbedekking op ligt en daar bovenop een begroeiing van planten. Men noemt dit ook vaak een tuintje op je dak. Een groen dak ziet er vooral heel mooi uit. Volgens de dakdekker uit Den Bosch komt een groen dak als dakbedekking echter met meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk.

Langere levensduur door begroeiing

Een probleem met de dakbedekking voor platte daken is dat de meeste soorten een veel kortere levensduur hebben ten opzichte van de materialen die gebruikt worden om schuine daken te bedekken. Wanneer je voor een groen dak kiest is één van de voordelen dat je de levensduur van de dakbedekking verlengt. Het materiaal dat onder de begroeiing ligt wordt immers door de planten niet aan direct zonlicht blootgesteld. Dit voorkomt beschadiging als gevolg van UV stralen.

Toch groen bij je woning in de stad

Mensen die in een stad wonen kunnen meestal niet van al teveel groen genieten. Een mooie groene tuin is voor de meeste van hen geen mogelijkheid. Als je echter een schuur of aanbouw bij je woning hebt met een plat dak dan kan je toch een groen uitzicht voor jezelf maken. Dit doe je door van het platte dak een groen dak te maken. Je bent wel wat beperkt in de plantenkeuzes die je kunt gebruiken, maar het is toch een mooi groen stukje natuur waar je tegenaan kijkt.

Groen dak zorgt voor betere isolatie

Een laag aarde en nog een laag van dichte begroeiing van planten bovenop een normale dakbedekking zorgt voor een veel betere isolatie in het pand waar het groen dak bovenop ligt. Kou kan niet makkelijk via het dak het gebouw binnenkomen en andersom kan de warmte ook niet makkelijk via het dak uit het gebouw ontsnappen. Overigens kan een groen dak in de zomer ook uitstekend de warmte buiten houden. Het is één van de vele voordelen van een groen dak.

 Dakdekker over de voordelen van een groen dak